Journey with Confidence RV GPS App RV Trip Planner RV LIFE Campground Reviews RV Maintenance Take a Speed Test Free 7 Day Trial ×
 
 


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 03-21-2023, 07:29 AM   #1
Firstfiver
Member
 
Join Date: Apr 2021
Location: Wooster OH
Posts: 30
12v connecting noise

I have a 2002 Chaparral 26RLS. While on our last trip a couple weeks ago I started hearing a disconcerting noise from the overhead AC unit. The thermostat was set to OFF. The noise is intermittent and sounds like a contactor making/breaking. So I turned off the breaker for the AC/furnace. Still get the noise. Took off the air vent cover and there is an electrical connection box there. Opened up the cover on that box and there is a 3Amp spade fuse on what appears to be a control board. Pulled the fuse and the noise stopped. Any ideas what the cause might be?
__________________

__________________
02 Chaparral RLS276, '00 F250 7.3L CC 4WD, B&W Companion/gooseneck.
Firstfiver is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2023, 01:33 AM   #2
Dave A
Member
 
Join Date: May 2017
Location: Western Kansas
Posts: 34
Try to help

I'm no expert, but I'm wondering a few things. If you turn your breaker on and replace the fuse and turn the AC on, does it work? Where your 3amp fuse is, is there power to it all time? Could there be a loose connection somewhere from the main fuse panel to the AC. Is it the original AC? If it is that sucker is pretty old. What is the brand and are there parts available for it if you do find a problem? Best of luck!
__________________

__________________
2021 Momentum 397TH, 2020 Ford F-350 6.7 PowerStroke, King Ranch Dually.
Dave A is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2023, 09:12 AM   #3
Firstfiver
Member
 
Join Date: Apr 2021
Location: Wooster OH
Posts: 30
Quote:
Originally Posted by Dave A View Post
I'm no expert, but I'm wondering a few things. If you turn your breaker on and replace the fuse and turn the AC on, does it work?
Good question. I'll try that. Being winter I was only using the heating function (propane), but that worked fine.

Where your 3amp fuse is, is there power to it all time?

Evidently there is since the even with the breaker off the noise continues until I pull the fuse.

Could there be a loose connection somewhere from the main fuse panel to the AC. Is it the original AC?
It is all original [so 20 yrs old) but seems to have been only lightly used.

If it is that sucker is pretty old. What is the brand and are there parts available for it if you do find a problem? Best of luck!
Thanks for replying.
__________________
02 Chaparral RLS276, '00 F250 7.3L CC 4WD, B&W Companion/gooseneck.
Firstfiver is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
12v, control board, furnace

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 03:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
×