Journey with Confidence RV GPS App RV Trip Planner RV LIFE Campground Reviews RV Maintenance Take a Speed Test Free 7 Day Trial ×
 
 


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 05-16-2022, 09:41 AM   #1
RangerReady
Junior Member
 
Join Date: May 2022
Posts: 1
Unhappy Cameo Slides - Gear skipping

I have a 2008 Carriage Cameo F35KS3. On the main (non-kitchen) slide the motor starts to skip once a bit of resistance comes into play. It happens on both extend and retract. The motor shaft gear doesn't come into close enough contact with the bigger gear, and you can see it skipping. The skipping CAN be overcome with one or more persons pushing or pulling the slide while someone operates the switch but this is annoying.

I got under there to see if I can adjust the spacing between the drive shaft gear and the other gear, but there doesn't seem to be a way to adjust it to get close to each other.

Is there an adjustment I didn't see or is there some other way to resolve this? It's really a pain to deal with.

Has anyone seen this before, or know what I can do to fix this? I'm not even sure how it happened in the first place.

The drive shaft gear doesn't seem to be worn anymore than it should be, its just that the gears don't mesh enough.

Here are 4 images of the gears: https://imgur.com/a/PC2sqbt

I read through the FAQ of this forum and it doesn't say anything about cross-posting so I'm going to post this in another area, too. Please let me know if that's not OK.
__________________

RangerReady is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2022, 08:02 PM   #2
Dave The AV Guy
Junior Member
 
Join Date: Feb 2021
Posts: 6
Welcome to the world of Carriage slide motor problems. We have 2007 Carri-Lite 37 foot with the same motor setup. In past years I've had several issues with the gear, the motor housing and the spacing but got them worked out with the help of a machinist friend. I carry a couple of spare motors and gears with me all the time, but thankfully have not had to swap one out while on a trip since 2016. Your issue may be caused by excessive wear in the cast housing on the end of the motor where the main shaft is. Over time that round hole becomes oval shaped, allowing some play that lets the gear skit. I also found that some of the gears wear quickly if they are not nicely engaged. One other issue I had was the threaded mounts on that cast metal end breaking off. Whichever problem(s) you have, you don't need to spend a fortune on a new motor assembly, which was over $500.00 when I looked last. I have a bunch of photos of what I have done to mine. Of the four slides, I have had to re-work three of them, but they now work reliably. Send me an email at davew@skynet.ca and I'll send you more info of what I did.
Dave The AV Guy is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
cameo, gear, issue, skip, slide

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 10:36 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
×